На внутрішній ринок активно поступає зерно нового врожаю. Якщо кількістю зібраного у поточному році збіжжя сільгоспвиробники в цілому задоволені, то про якість цього сказати не можна. Як і прогнозувалося, більшість пшениці урожаю-2016 в Україні - це фуражна продукція.
До продовольчого зерна, яке підлягає переробці на борошно, висувають ряд вимог. Однією із них є високий вміст клейковини - не менше 22%. Сьогодні на борошномельні підприємства поступає зерно переважно 3 класу зі вмістом клейковини в межах 18-20%. Такий рівень є недостатнім для виготовлення високоякісного борошна.
Причини скорочення обсягів продовольчого зерна
У минулому сезоні спостерігалися різкі погодні зміни. Протягом своєї вегетації пшениця зазнала і значних температурних перепадів, і рясних дощів, і спеки. Наслідком таких кліматичних впливів стало погіршення якості зерна, тобто перехід частини продовольчої продукції до класу фуражної. Свій негативний вплив здійснила також несвоєчасна обробка полів, по причині якої деякі площі посівів були уражені різними хворобами злаків.
Цього року не лише в Україні очікується зниження обсягів виготовлення продовольчої пшениці. Невтішні прогнози стосуються також європейських країн-виробників зерна. Тому попит на пшеницю, скоріше за все, залишиться стабільно високим.
Дефіцит продовольчої пшениці в Україні не прогнозується
Переробники констатують, що пшениця нового врожаю, яка зараз надходить на ринок, значно уступає по своїй якості зерну минулого року. За їхніми оцінками пшениця 2 та 3 класу становить лише 20-25% від загального валу, а решта – це фураж. Крім того, цьогорічний урожай характеризується досить високим вмістом пророслого зерна. Це призводить до погіршення таких показників борошна як кількість та якість клейковини, число падіння та білість.
Державна служба статистики відзвітувала щодо обсягів виробництва пшеничного борошна в Україні. За даними відомства у липні цього року було виготовлено 149 тис. тонн продукту, тобто на 12,5% більше, ніж у червні. Якщо порівнювати темпи виробництва з 2015 роком, то за попередні сім місяців українські борошномельні підприємства випустили 1,036 млн тонн продукції, що на 7% менше, ніж за аналогічний період минулого року.
Попри невеликий урожай продовольчої пшениці, дефіциту «хлібного» зерна в Україні не очікується. Поки що зростання попиту та цін у світі не спостерігається, тому ситуація на внутрішньому ринку також залишається стабільною.
Споживачі сільськогосподарської продукції завжди зацікавлені у придбанні високоякісного товару за помірними цінами. Зважаючи на це, компанія «SENDA» наполегливо працює над задоволенням потреб клієнтів, пропонуючи широкий асортимент агропродукції. У ньому представлені різноманітні зернові культури, а також продукти їх переробки. Ми поставляємо своїм клієнтам пшеницю та пшеничне борошно, якість яких відповідає високим світовим стандартам.