Світова статистика свідчить, що обсяги вирощування та переробки сої на сьогоднішній день зростають стрімкими темпами. Із кожним роком для цієї культури виділяються все більші посівні площі та впроваджуються сучасні технології культивування. Українські аграрії також роблять ставку на вирощування сої. Її затребуваність у всьому світі викликана унікальним складом та харчовою цінністю. Продукти переробки сої широко використовуються у харчовій промисловості та у сільському господарстві. |
Динаміка змін у вирощуванні сої
У 2015 році в Україні було зібрано близько 4 млн. тонн сої. Площа для її вирощування, у порівнянні з попереднім роком, зросла на 20%. Попри таку перспективну тенденцію, очікування українських аграріїв не справдилися повною мірою. Несприятливі погодні умови негативно позначилися на урожайності сої. Незважаючи на це, її експорт стабільно зростає. Соя вважається однією із найбільш рентабельних культур. Високий попит на неї на зовнішньому ринку стимулює аграріїв реалізовувати культуру закордоном. В умовах нестабільної економічної ситуації та знеціненні гривні це дуже вигідно, адже дозволяє отримати прибуток у валюті. Тому слід очікувати, що найближчим часом купити сою в Україні на внутрішньому ринку буде складніше.
Сучасний стан світового ринку сої
Ціна сої на світовому ринку за останній рік дещо знизилася. На це вплинуло падіння біржових індексів у Китаї, який є головним імпортером даної культури. Також купити сою стало дешевше за рахунок зниження цін на нафту, адже вона є сировиною для виготовлення біопалива. Але навіть при таких обставинах культура залишається високорентабельною. Експерти аграрного ринку прогнозують зростання зацікавленості імпортерів у зерні українського виробництва, зокрема негенномодифікованому. Купити сою з таким статусом у світі сьогодні досить складно, тому цей напрямок дуже актуальний для освоєння.
Перспективні шляхи використання сої
Попри проблеми внутрішнього ринку сої, в Україні зберігається тенденція до збільшення обсягів її вирощування. Вона є оптимальною рослиною для сівозміни, оскільки насичує грунт азотом. У веденні комплексного аграрного господарства така її властивість дуже доречна. Крім того, соєвий шрот та соєва макуха - джерела цінного білка для годівлі сільськогосподарських тварин. Оцінивши всю користь та затребуваність сої і продуктів її переробки, можна стверджувати, що зростання попиту на сою в усьому світі триватиме.
Соя та продукти її переробки в асортименті компанії "SENDA". Ми реалізуємо високоякісну продукцію за вигідними цінами. Телефонуйте (044) 499 12 09, або +38 (095) 282-81-14.