ua | ru | en

Соя - культура нового покоління

Соя стає все більш популярною культурою в Україні та за її межами. Про це можна судити по збільшенню посівів. Високий рівень білка (38-40%) у поєднанні з вмістом сирої олії до 18-22% роблять сою культурою багатопрофільного використання - виробництво продовольчих, кормових і технічних продуктів, фармацевтичних препаратів. Площ, зайнятих під вирощування сої, стає все більше у зв'язку з виведенням нових стійких сортів. Крім того, кліматичні зміни в Україні з тенденцією до поступового підвищення температурного режиму сприяють вирощуванню сої в місцях з великою кількістю опадів, що підвищує рівень зібраного врожаю.

Вплинути на фактори навколишнього середовища або передбачити їх не можливо, але зменшити вплив можна - за допомогою вибору сортів. Для вирощування сої застосовують різні технології, залежно від групи дозрівання сорту, природно-кліматичних умов та регіону. Економічно ефективним є вирощування в одному господарстві декількох сортів різних груп дозрівання. Площі під різні сорти сої повинні бути в такому співвідношенні: раннього дозрівання - найменшої, середньо-раннього дозрівання - 50-60% та середнього дозрівання - найбільшою, оскільки вони більш продуктивні, ніж сорти раннього дозрівання.

Соя - культура середньо стійка до посухи

Протягом вегетативного періоду потреби сої у волозі різні - це залежить від фази онтогенезу. Насіння під час проростання вбирають вологи 130-160% від їх маси. Під час вегетації соя здатна витримувати до 3-4 тижнів посухи завдяки своїм біологічним особливостям: значною вологовіддачею, розпушуванню грунту, великій кількості амінокислот, що каталізують біохімічні процеси і зменшують стресову ситуацію в період цвітіння. Однак, у випадку значного дефіциту вологи, відбувається захисна реакція організму рослини, що призводить до абортивності майбутнього врожаю. Якщо ж посіви у відмінному стані, то це явище проявляється в значно меншій мірі.

Генетичний потенціал сої

В Україні сучасні сорти сої мають генетичний потенціал продуктивності 4,5-5,0 т/га і більше, однак у виробничих умовах середній врожай становить 2,1 т/га. Фактично, генетичний потенціал покривається на 50%, що обумовлено біологічними особливостями сої. Тому незнання біології культури або нехтування вимогами біологічних умов може призвести до зниження рівня врожаю. Підсумувавши все вищесказане, можна з упевненістю сказати, що соя - культура примхлива, але має багато переваг у порівнянні з іншими і цілком може зайняти місце лідируючої на світовому ринку.

Наша компанія "SENDA" пропонує широкий асортимент бобових культур, серед яких соя високої якості. Доставку здійснюємо як по Україні, так і закордон.

Звертайтеся до наших менеджерів за детальною інформацією!

06.10.2015