ua | ru | en

Ріпак – нішева культура чи засіб збагачення українських аграріїв?

Основними напрямками використання більшості сільськогосподарських культур є продовольчий та кормовий. Уся продукція рослинництва, що представлена на ринку, цікавить споживачів переважно як сировина для виготовлення харчових продуктів або кормів для тварин. Ріпак у цьому відношенні – культура унікальна, адже для нього важко виокремити головне цільове призначення. Він відіграє важливу роль не лише в харчовій промисловості та фермерстві, а ще й виступає альтернативним джерелом палива. Отже, ріпак – це гарантія  світової продовольчої та енергетичної безпеки.  

Дана олійна рослина не є традиційною для України, проте вона за досить короткий час здобула популярність в наших широтах. Сьогодні ріпак займає третє місце за обсягами вирощування після соняшника та сої.

Використання ріпаку

Основним продуктом переробки насіння ріпаку (близько 80%) є олія – харчова та технічна. Ріпакова олія харчового призначення за своїми властивостями майже не поступається оливковій. Вона має здатність знижувати рівень холестерину в крові, що запобігає розвитку захворювань серцево-судинної системи.

Не менш цінною є технічна ріпакова олія. В умовах зростаючого дефіциту джерел енергії, вона  стає все більш затребуваною, адже здатна повноцінно замінити природну нафту. Позитивною властивістю даного біопалива є його екологічність. Воно швидко розкладається, тому не несе ніякої шкоди ґрунтам та водоймам.  

Крім того, ріпак є цінною медоносною культурою, яка дозволяє зібрати бджолам 60-90 кг меду з 1 га.

У відгодівлі сільськогосподарських тварин в якості поживного корму широко використовують зелену частину рослин ріпаку, зокрема сіно та трав’яне борошно.

Вирощування ріпаку в Україні

Ріпак для України – експортоорієнтована культура, яку іноземні покупці використовують в основному для виготовлення біодизеля. Останнім часом на світовому ринку спостерігається зниження попиту на ріпак, спричинене падінням цін на нафту. За таких умов біопаливо є менш затребуваним, тому, відповідно, падають і потреби в сировині.

Експерти вважають, що така ситуація на ринку тимчасова і попит на ріпак скоро знов почне зростати. Однак, багато вітчизняних аграріїв за останні роки значно скоротили свої угіддя під цю культуру. Ті ж сільгоспвиробники, які продовжують її вирощування та навіть збільшують посівні площі, одноголосно стверджують про високу рентабельність ріпаку. Донедавна вона досягала близько 205%, а нинішні показники дещо знизилися через значний стрибок валюти.

В Україні близько 95% валового збору ріпакового насіння складає озимий ріпак, а ярий – менш поширений. Найбільша частка земель, відведених для вирощування цієї культури, знаходиться в Одеській, Хмельницькій та Вінницькій областях.

Як отримати високий врожай ріпаку?

Сучасна селекція вивела багато гібридів даної олійної рослини, частина з яких вирізняється витривалістю та стійкістю проти несприятливих погодних умов. Однак, навіть найкращі представники для забезпечення високої врожайності вимагають дотримання певних технологій вирощування. Досвідчені аграрії наводять деякі основні секрети культивування ріпаку:

  • Ріпакове насіння дуже дрібне (1000 насінин важать лише 3-7 г), тому перед його висіванням слід правильно підготувати землю – розбити ґрунтові брили та розрівняти ділянку. Закладають насіння на глибину 2-3 см.
  • У випадку, коли ріпак висівають на території, де до цього вирощували зернові культури, то необхідно максимально очистити землю не лише від бур’янів, а ще й від падалиці рослин-попередників.
  • Невід’ємними етапами вирощування озимого ріпаку є застосування азотних, фосфорних, калійних та сірчаних добрив. Азот відіграє надзвичайно велику роль у розвитку рослини. Вносити його слід у три етапи: восени, по мерзлоталому ґрунту та після відновлення вегетації рослин.
  • Ріпак відчуває гостру необхідність окремих мікроелементів, особливо марганцю та бору. Рекомендується їх застосовувати разом із гербіцидами та фунгіцидами, адже це значно зекономить трудові та часові витрати.
  • Восени слід приділити особливу увагу захисту рослин від хвороб. Найбільш ефективними засобами для їх запобігання є фунгіциди-ретарданти.
  • Для боротьби зі шкідниками потрібно використовувати інсектициди і під час осіннього оброблення ґрунту, і у весняно-літній період.

Аграрії-експерти стверджують, що за умови дотримання всіх вимог на українських землях можна досягнути врожайності більше 4 т/га.

Прогноз врожаю озимого ріпаку на 2016 рік

По закінченні посівної озимих культур Мінагрополітики відзвітувало, що у 2015 році під вирощування ріпаку в Україні було відведено 655 тис. га. Прогнози щодо очікуваного врожаю цієї олійної культури значно різняться, адже все залежить від погодних умов. Профільний міністр О. Павленко нещодавно відзвітував, що насіння озимого рапсу зійшло на площі 582 тис. га, що становить 89% від засіяних угідь. На 66% площі було отримано сходи хорошої та задовільної якості, на 33,1% - слабкого та  зрідженого стану, а загинуло 0,9% посівів.  

Експерти аграрного ринку прогнозують, що за даних умов валовий збір озимого ріпаку в 2016 році становитиме близько 1,1 млн. тонн. Цей показник є невисоким, адже попередня збиральна кампанія завершилася з результатом 1,7 млн. тонн.

За умови дотримання технології вирощування, ріпак забезпечує хорошим врожаєм, а отже, і високими прибутками. Це дає підстави очікувати зростання його популярності в Україні.

Купити рапс та інші види олійних культур Ви можете у компанії «SENDA». Наша продукція доступна як для вітчизняних, так і для зарубіжних покупців.

01.03.2016