ua | ru | en

Соняшникова олія

Соняшникова олія входить до списку найбільш продаваних продуктів у світі після нафти. Головними імпортерами України цього року стали Індія, Китай та Іран. У маркетинговому 2014-2015 році було експортовано близько 3,9 млн т соняшникової олії, що на 7% менше ніж у 2013-2014 році, а виробництво склало 4,26 млн т. З січня по серпень було експортовано олії на суму 1,93 млрд $. Одним словом, Україна продовжує займати лідируючі позиції в світовій торгівлі соняшниковою олією з часткою ринку в 55%.

Методи отримання соняшникової олії

Методи отримання олії суттєво впливають на її якісні показники. Тому розглянемо докладніше ці процеси:

  1. Екстрагування - це хімічний вплив на макуху органічними розчинниками. Така олія містить більше фарбувальних елементів, вільних жирних кислот, фосфатидів. Після відгону розчинника його піддають додатковому очищенню.
  2. Віджим - механічний процес, при якому насіння піддаються тиску під пресом. Є два види віджиму:
  • Холодний - насіння соняшнику, попередньо подрібнене, тиснуть під пресом. У результаті виходить олія, що містить в собі всі мікроелементи, вітаміни і речовини (корисні і шкідливі). Така олія має невиразний запах і колір ближче до жовтого.
  • Горячий - насіння соняшнику спочатку нагрівають до температури 100-120 °C, і тільки потім тиснуть під пресом. Такий метод дозволяє отримати більше олії, ніж при холодному віджиманні. Запах такого продукту більш характерний і яскраво-виражений, а колір ближче до помаранчевого.

Види соняшникової олії

Існує два види соняшникової олії: рафінована і нерафінована. Обидва продукти користуються попитом на ринку України, але використовуються по-різному.

Рафінована олія - ​​та, яка проходить декілька ступенів очищення: відстоювання, фільтрацію, центрифугування, гідратацію, лужну нейтралізацію, очистку адсорбентами. У результаті виходить продукт світло-жовтого кольору з невираженим смаком і запахом. Така соняшникова олія має високу температуру «димлення» (230 °C) і відмінно підходить для приготування гарячих страв.

Нерафінована олія - отримана віджиманням або екстрагуванням, яка в подальшому піддається фільтрації від механічних домішок. Вона має більш темний колір і при тривалому відстоюванні утворюється осад. Нерафінована олія має виражений запах і смак. Не підходить для смаження, так як піниться, димить і пригорає.

 

Компанія «SENDA» продає соняшникову олію як бутильована, так і наливом різних обсягів. Зв'язуйтеся з нашими менеджерами, і вони допоможуть оформити замовлення!

 

23.10.2015